Print deze pagina

Voegspecie

Hoe maak je voegmortel (specie)? Goede mortels bereik je door goede ingrediënten zoals schoon zand. Er mag geen vervuiling in het zand zitten en de juiste korrelgrote van het zand. Geen nat zand want dit gaat gelijk een werkbare reactie aan met kalk of cement, gevolg de kalk of cement verklonterd zich en maakt daardoor geen goede mengverbinding met het zand.
Verse kalk en cement indien dit niet zo is eerst de kalk of cement met een hele fijne zeef gaan zeven in een droge metselcup en daarna pas toevoegen aan het zand.

Doormiddel van een dwangmenger molen die bij wijze van spreken tijdens het mengen de specie op tilt en van boven naar beneden laat vallen, daar door ontstaat bij droge menging korrelvorming. Een dwang meng molen (voegersmolen) heeft als eigenschap dat de wals in de molen de mortel naar elkaar horizontaal toe duwt (perst). Hierdoor zal ook na toevoeging van schoonwater uit de kraan na langdurig mengen het water in de mortel geperst zijn. Gevolg het mortel houd het water langer vast, waardoor de voegmortel na uitharding harder word. En waardoor een langere levensduur bereikt wordt.
Door middel van een dwang meng molen kun je ook gemakkelijker kleurstof of polymeren toevoegen.

-          Kleurstof toevoegen zo kan je iedere gewenste kleur krijgen (rood, zwart, geel, enz)
-          Toevoegen van polymeren kan als doel hebben in de voegmortel langer, makkelijker verwerkbaar, betere hechting steen/ voegmortel.