Print deze pagina

Schoorsteenpot

De verglaasde schoorsteenpot beschermt de schoorsteen Kanaal tegen regen en wind.  De schoorsteenpot is verglaasd om te voorkomen dat het vocht optrekt en stuk kan vriezen. Wat men vaak ziet is als de schoorsteenpot beschadigt is, dat hij dan snel verouderd.

De schoorsteenpot is rond van boven en heeft een vierkante voet. De vierkante voet is er voor dan kan je hem goed en makkelijk vast metselen op de schoorsteen kanaal. Waar men vervolgens weer de schoorsteenkop tegen aan kan smeren. En dit moet men aflopend te  laten gebeuren, dat wil zeggen dat men bij de pot hoger is dan aan de rand van de schoorsteenkop.

De schoorsteenpotten kan men in verschillende lengtes verkrijgen, variërend van 25cm tm 50cm. Dit heeft te maken met de grote L x B van de schoorsteen, hoe groter de schoorsteen hoe hoger moet de pot-ten zijn, als ze in de hard van de schoorsteen zitten.

Men kan ze ook in verschillende diameters verkrijgen van 120mm tm 160mm. Dit heeft te maken hoe hard moet een schoorsteen trekken. Maar men moet de diameter niet groter nemen dan nodig is, want het is wel een opening in de schoorsteen kanaal (of uw huis).
Op de schoorsteenpot kan men een kraaienkap monteren.
Begin.