Print deze pagina

metselen

Als je een muur metselen wilt moet je voor dat je wilt begint, eerst bij je zelf afvragenwelke steen kleur en structuur je wilt hebben. Ook de maat (L x B x H) kan variëren. Het meest gebruikte maat is waalformaat 21cm lang, 10cm breed en 5cm hoog.
 Dan moet je kijken wordt het een binnenmuur of buitenmuur i.v.m de hardheid van de steen (water opname steen). Moet de steen bij een al gerealiseerde bouwwerk passen, neem 1 steen uit deze gevel mee. Door middel van rondom de steen gaatjes te boren met de boormachine dan kun je hem er zo uithalen. Kun je niet de juiste kleur vinden bij een steen fabrikant neem dan een iets donkerde steen dan de oorspronkelijke proef steen. Als je deze nieuwe stenen nadien tijdens het uitvoegen iets lichter uitvoegt zal de steenkleur vervolgens ook iets lichter ogen. Omgekeerd kan ook, iets lichtere stenen en voeg hem donkerde uit en dan zal de stenen ook iets donkerde ogen.

Als je de stenen dus uitgezocht hebt, dan ga je kijken welke metselverband je wilt. Dit metselverband geeft sterkte aan het draagconstructie en is ook decoratief voor welke verbanden er zijn. Om duurzaam metselwerk te verkrijgen moet je ook goede metselmortel hebben, zie hechtingsproblemen metselstenen. Heb je ook de juiste metselmortel, dan ga je kijken welke draagconstructie je gaat toepassen boven ramen en deuren in de muur, zie lateien.

Zo zie je al wel het lijkt simpel stenen stapelen, maar er zijn veel onzichtbare factoren wat de muur stabiel en duurzaam maakt zoals folie in de binnen kant v.d. spouwmuur boven de lateien om eventuele binnen gedrongen regenwater (vocht) weer naar buiten te transporteren in combinatie met ventilatie roosters.