Print deze pagina

schoorsteenplaten

In het verleden is er onvoldoende aandacht besteed aan de bovenplaat van de schoorsteen.
Met als het gevolg een zeer snel verouderde schoorsteen. Dat na iedere regenbui te lang nat blijft. hierdoor pakt het meer vuil aan, er verschijnen mossen en de voegen worden sneller poreus.
De meeste schoorstenen hebben een gecementeerde bovenplaat deze hebben geen fatsoenlijke lekrand.
Met alle gevolgen van dien.
Door weersinvloeden zoals vocht en vorst gaat het naar een aantal jaren scheuren vertonen.
Een lekkende schoorsteen veroorzaakt problemen.

Niet alleen voor het stoken van uw kachel of haard, maar op den duur ook voor uw veiligheid.

- Niet trekkende schoorsteen,    koolmonoxide vergiftiging.
- Afvallende steenbrokken,         door vost stuk gevroren.

De beste en meest eenvoudige oplossing is door de oude bovenplaat er af te hakken en te vervangen door een prefab schoorsteenafdekplaat met ingestorte schoorsteenpotten er in met een mooie lekrand (oversteek van 3 tot 5 cm) met een waterkering.
Een waterkering is een groef aan de onderzijde van het uitstekende deel. Deze voorkomt dat het water wat op de plaat valt langs de onderzijde terug naar de muur loopt.

Een waterkering werkt als volgt:

Regenwater stroomt en valt van bovenaf op de plaat en loopt naar de rand toe. Bij de rand aangekomen blijven sommige druppels hangen en trekken dan langs de onderkant van de plaat naat de muur toe. De waterkering is echter een groef waarin de druppels even omhoog zouden moeten om haar voorbij te komen om verder naar de muur te trekken. Dit lukt niet, ze blijven steken en groeien aan en vallen af.

Door deze prefab schoorsteenafdekplaat te laten plaatsen is uw schoorsteen ook goed beschermt tegen weersinvloeden en blijft hij goed en mooi er uit zien.