Print deze pagina

eind raamdorpelsteen

Raamdorpels hebben wel degelijk een functie.Het zorgt voor een snelle en effectieve afvoer van regenwater.

Des gewenst kan men er voor kiezen om ook een eindraamdorpel te nemen. Een einddorpel zorgt ervoor dat het regenwater in de hoeken niet alsnog de gevel bereikt en behoed zo de gevel tegen vochtbelasting en voorkomt zo vlekken op de gevel. En het heeft een luxere uitstraling.

- Maar mocht men er voor kiezen om geen eindraamdorpel te willen hoeft dit geen afbreuk te zijn, want als men de dorpel maar in de juiste schuinte (hoek) heeft liggen. Dan wordt het water voldoende snel afgevoerd. En de zijkant van de laaste raamdorpel is mee geglazuurd.

Een verschil in de eindstenen van St. Joris en Terca is het volgende.

- Terca heeft 3 verticale groefjes in de eindraamdorpel om het water af te voeren.

- St. Joris heeft een opstaande rand aan de zijkant zitten.

- Tot voor kort leverde Terca ( wienerberger ) uitsluitend keramische einddorpels met groeven om te zorgen voor een goede afwatering langs de neggekanten van metselwerk. Het is nu uitgebreid met een extra variant. Een einddorpel met een opstaande rand. Het nieuwe keramische product is te verkrijgen in de kleuren zwart, donkerbruin en lichtbruin. Alle drie in een verglaasde uitvoering. De einddorpels met opstaande rand behoren nog niet tot het standaard pakket, maar zijn alleen in overleg te leveren.