Print deze pagina

Betonnen raamdorpels

Betonnen raamdorpels worden van oudsher al gebruikt. Het wordt veelal gebruikt onder raamkozijnen om het regenwater af te voeren van de gevel en om te voorkomen dat het in de spouw komt en naar binnen trekt.

De techniek staat niet stil, vroeger en sommige onbekwaamde vakmensen doen het nog steeds om de raamdorpels te metselen en vervolgens een laagje aan te smeren met specie. Of ze storten het te plekke.

Dit is kwalicatief waardeloos!

1- Het is nooit zo verdicht als een prefab betonnen raamdorpel waardoor het nog water doorlaat.
2- Het is nooit zo sterk als prefab betonnen raamdorpel waardoor je vaak ziet dat hij gebarsten is.
3- Met metselen krijg je er nooit zo'n mooie nok aan de raamdorpel. En de nok hoort los te liggen van de kozijn om capillaire werking te voorkomen. (capillaire werking is een verschijnsel uit de natuur, het lijkt of het water omhoog gezogen wordt) En de kozijn te lang nat blijft (rotting)

Door het vakkundig te plaatsen en het gebruiken van DPC folie (is een vochtkerende, Waterdichte en dampdichte folie die wordt toegepast tegen b.v. opstijgend of doortrekkend vocht in de muurconstructies)
En door rekening te houden met de uitzettingscoefficient van de raamdorpel. Waardoor het advies is om de lengte van 150cm niet te overschrijden. Waardoor men een dilatatievoeg moet gebruiken. Men kan dan kiezen voor een open voeg of een blijvend flexibele kitvoeg.
Begin.