Print deze pagina

Spouwmuurisolatie

Een goede spouwmuurisolatie voorkomt dat het zomers in huis warm wordt en in de winter niet koud wordt in huis. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie en dat kunnen zijn:

-          Stilstaand lucht.
-          Korrels
-          Schuim
-          Wol

Ieder heeft zijn eigen isolatiewaarden (HR) of HR++ en hoe meer + er achter staan hoe hoger de isolatie waarde. Maar door de verschillende eigenschappen zoals door geluid, brand, duurzaamheid en vochtgedrag heeft ieder huis zijn eigen isolatiemateriaal. Bij de verwerking van deze materialen is het belangrijk dat het goed aansluit wat betreft de verschillende stukken materiaal. Er genoeg bevestigings materiaal gebruikt wordt zoals spouwmuurankers.
Bij nieuwbouw woningen tijdens het bouwproces, zie je nog vaak dat er te weinig ankers gebruikt worden. Gevolg op langer termijn, doorhangen en verzakking isolatiemateriaal. Wat weer tot gevolg heeft het niet meer aan elkaar sluitend van de verschillende platen. En door deze verzakking kan de materiaal in verbinding komen te staan tussen binnen en buiten muur. Wat als gevolg heeft gemakkelijk water (vocht transport) van buiten naar binnen.

Wij zien dan ook als onderhoudsbedrijf van de buitenkant van de woning, dat als de spouwmuur in zijn geheel vol geblazen is met isolatie in de reeds gerealiseerde woning. Dat er ook gekeken moet worden hoe is de onderhoud van de buitenkant gevel. In verbant met vocht transport (weersinvloed) van buiten af op de volle spouwmuur.
Een goede spouwmuur moet vrij kunnen ademen, damp doorlatend, vrij van metselresten zoals speciebaarden aan de binnen zijde van de muur. Geen puin resten in de spouw en een goede water kering boven boven lateien in combinatie met damp doorlatend folie. Al deze factoren zijn zeer belangrijk omdat je later lastig er bij kunt in de spouwmuur.
Dus ook al is uw woning iets ouder of een monument, je kunt hem altijd isoleren maar bij oudere woningen moet je wel na meerdere factoren kijken bij het isoleren. Om vochtproblemen zoals schimmel vorming, houtrot, muffe geuren enz te voorkomen.