Print deze pagina

Metselzand

Ondanks dat er tegenwoordig veel gebruik wordt gemaakt van prefab metselmortels.  Wat op grote bouwlocaties goedkoper en een constante kwaliteit dan heeft. Wordt er toch nog veel op een traditionele wijze metselmortel gemaakt. Bij een kleine aanbouw of het aanhelen (reparatie) metselwerk wordt het nog veel gedaan.

Het soort zand waar we over praten wordt bepaalt door de kleur en de korrelgrote. En het metselzand kenmerkt zich door de sterkte van de zandkorrels en bevat weinig tot geen kwaliteitverstorende resten wat er in kan zitten. Want dit is van groot belang dat het zuiver is en de juiste korrelgrote heeft.  Het heeft een korrelgrote van 0-2mm en met de juiste variatie er in.  Door de variatie wat in de korrelgrote zit, dat maakt het zand sterk. Want dit bepaald wel de druksterkte van de voeg. Zo is metselzand grover van structuur dan voegzand.

En omdat het grover is, laat en zakt het water er gemakkelijker door heen. Het houd het water niet vast. Bij het metselen zorgt de kalk van de metselmortel er voor dat de specie smeuïg en de vocht vast houd.   En de verhouding van kalk,  cement en metselzand is afhankelijk welke metselstenen wordt gebruikt. Bij het aanhelen en reparatie metselwerk moet men kijken hoe is het omliggende metselwerk. Het moet compatibel zijn.