Print deze pagina

Buitenmuur verven

In de nieuwbouw wil de architect het liefst opvallen met aparte ontwerpen. Met soms beeld bepaalde kleuren, waardoor er soms gekozen wordt om de buiten muur te schilderen (keimen). Dit verhoogd de onderhouds kosten van de woning wel. Ook gaat in onze ogen de variatie verloren van het gevelwerk door dat als een baksteen niet geverfd is het duidelijker opvalt. Dat geen een steen 100% rechthoekig is en ook de kleur nuance van oorsprong of door de invloed van weer. Het een mooie variaties geeft aan het gevel beeld.
 Kiest men voor verven dan dient men goed te kijken of de metselsteen en voeg mooi schoon is. Ook bij oude gebouwen komt het nog al eens voor dat men denkt, de voegen zijn slecht we verven gewoon de hele gevel.

Zo werkt dat niet altijd.
- Eerst goedreinigen.
- Kijken of de steen geschikt is voor verven i v m goede hechting. Niet dat later blijkt dat de steenuitslag gevoelig is, waardoor het verf zal afbladeren.
- Ook dient de gevel nadien goed te kunnen ademen (ventilatie)

De uitslaggevoeligheid (suefaatgehalte) en vorstbestendigheid zijn van groot belang. Vaak zie je dan ook zeker in
de nieuwbouw door tijds druk de gevels te vroeg geschilderd worden. Steiger staat er nog mooi voor, de
toekomstige bewoners wil eerst alles klaar hebben en dan betalen. En dan bewonen, gevolg er zit nog vocht in de
spouw. Sulfaatgehalte is nog niet uitgewerkt en na enkele jaren begint het schilderwerk los te laten. Dit kun je nadien wel verhelpen maar dat is eigenlijk net zo iets als dweilen met de kraan open.
Een goede hechtings middel (voor strijk middel) is zeer belangrijk. Net zo als goede verf kwaliteit kost geld, maar nadien repareren is duurder en het wordt er vaak niet mooier op als je pleks  gewijs gaat bij verven.
O ja gebruik ook een goede kwast of roller.